Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/3e59c9f12b3498057d2950aa319ac2e4 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: World Summit Ifjúsági Díj

World Summit Ifjúsági Díj

A World Summit Ifjúsági Díj (World Summit Youth Award -WSYA) olyan 30 év alatti kreatív fiatalokat mutat be, akik magas színvonalú internet és mobil megoldásokat használva valósítják meg a 2000-ben kitűzött ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célokat (Millennium Development Goals – MDGs).

WSYA így egyrészt bemutatja a világnak a fiatal e-tartalmak előállítóit, újságírókat és írókat, alkalmazás tervezőket, IT szakembereket, másrészt hozzájárul globálisan a szegénység leküzdéséhez, a környezet védelméhez, a tudás megosztásához és a fiatalok érvényesülésének elősegítéséhez.

A WSYA jó gyakorlatokat népszerűsít az e-tartalom és az új média területein, bizonyítja a fiatalok tehetségét kiváló digitális tartalom előállításában és együttműködési lehetőséget teremt valamennyi ENSZ tagállam polgárának, hogy közös erőfeszítéseket tegyenek a szegénység és az éhezés leküzdésére, a betegségek, a nemek közötti egyenlőtlenség, az oktatás-, a tiszta víz hiányának, a környezet pusztulásának kezelésére, a tudás megosztás és a fiatalok érvényesülésének elősegítésére.

&nb

Az idei évi WSYA verseny részletei

Használod a közösségi médiát, hogy jót tegyél saját közösségedért és saját jövőjét? Használsz blogokat és vlogokat, hogy kritikus kérdéseket vess fel? Létrehoztál weboldalakat vagy mobil alkalmazásokat, melyek a diszkrimináció, az éhezés vagy a betegségek ellen veszik fel a harcot?

Ha igen, itt a lehetőség, hogy megmutasd, otthon vagy a digitális és közösségi médiában és tudod, hogyan érhetsz el pozitív fejleményeket, legyen szó a saját környezetedről, vagy egy másik országról: Küldd el új média projekted a World Summit Youth Award-ra és nyerj lehetőséget, hogy a világ minden tájáról érkező, elkötelezett fiatalokkal találkozz és civil szervezetek, kormányok és a média képviselőivel építhess kapcsolatot!

A nemzetközi versenyre a nevezéseket online regisztráció keretében a következő hat kategóriában lehet benyújtani a www.youthaward.org honlapon:

  • 1 Harcolj a szegénység, az éhség és a betegségek ellen!
  • 2. Oktatást mindenkinek!
  • 3. Hatalmat a nőknek!
  • 4. Hozd létre a kultúrádat!
  • 5. Legyél zöld!
  • 6. Keresd az igazságot!


A nevezési határidő: 2012. július 16.

A pályázaton kategóriánként három nyertest és 2 második helyezettet választ ki a fiatal IKT szakértokbol álló zsuri, akik részt vehetnek WSYA díjátadó ünnepségen, a "YOUNG DIGITAL PLANET" rendezvény keretében Montrealban (Kanada).

 

A nyertesek jutalma, hogy világviszonylatban nyernek elismerést, részt vehetnek a WSYA Díjkiosztó eseményen, kapcsolatba léphetnek egymással és megvitathatják projektjeiket neves IKT fejlesztési szakértőkkel.

A korábbi évek nyertesei közül a New York díjkiosztó gálán résztvevőkről tekintheti meg rövid ismertetőnk.


Kik a WSYA szervezői?

A WSYA-t, mint az Információs Társadalom Fórum csúcskonferenciájának (World Summit on the Information Society – WSIS Fórum 2011) utórendezvényeként, valamint a csúcskonferencia 2015-ig szóló cselekvési tervéhez kapcsolódóan szervezik. Az Ifjúsági Díjat a World Summit Award hálózat keretében rendezik meg idén negyedik alkalommal 2005, 2009 és 2010 után. Valamennyi ENSZ-tagországban népszerűsítik a versenyt a World Summit Award (WSA) hálózatán, az ENSZ Global Alliance for ICT fórumain keresztül, valamint többi résztvevő ENSZ-szervezet és ügynökség, kormányzat és civil szervezet, ifjúsági szervezet és mindazok együttműködésével, akik elkötelezett abban, hogy a millenniumi fejlesztési célokat megvalósítsák.

A WSYA szervező csapata az International Center for New Media (ICNM), egy független, non-profit szervezeten belül található, Salzburgi székhellyel.

&nb

Melyek a Millenniumi Fejlesztési Célok?

Az Millenniumi Fejlesztési Célok konkrét, számszerű benchmarkokat nyújtanak a szélsőséges szegénység kezelésére több dimenzióban. A nyolc célt a világ vezetői 2000-ben fogadták el és 2015-ig kell elérni őket. A célok elérése érdekében tett előrehaladás mérésére 60 mutató szolgál. Az emberek szerte a világon törekszenek arra, hogy a fejlesztéseikkel kitartsanak e célok elérése mellett. A következőkért célokért működnek együtt:

1 – A szélsőséges szegénység és az éhezés megszüntetése
2 – Az univerzális alapfokú oktatás megvalósítása
3 - A nemek közötti egyenlőség támogatása és a nők érvényesülésének elősegítése
4 - A gyermekhalandóság csökkentése
5 - Az anyák egészségének javítása
6 - A HIV / AIDS, a malária és más betegségek elleni harc
7 - A környezeti fenntarthatóság biztosítása
8 – A globális fejlesztési partnerség továbbfejlesztése

 

A 2010 évi World Summit Ifjúsági Díj versenyen két magyar pályázót is díjaztak

A 2010 évi World Summit Ifjúsági Díj több mint 600 indulója közül két magyar csapatot üdvözülhetünk a díjazottak között.  A magyar nyerteseket 2010. október 28-án mutatjuk be a hazai közönségnek az eFestival - „kiváló magyar tartalmak” díjkiosztó ünnepségén.

A World Summit Ifjúsági Díjra a nemzetközi zsűri olyan harminc év alatti kreatív fiatalok jelentkezését várta, akik magas színvonalú online projektjeikkel a Millenniumi Fejlesztési Célokban meghatározott tevékenységekhez kapcsolódtak. 3 nyertes és 2 második helyezett került kiválasztásra kategóriánként a 630 pályázó közül, melyek 102 országból érkeztek a 6 WSYA nevezési kategóriában - az éhezés és a járványok elleni küzdelemtől az oktatáson és a kultúrán át a nemek egyenjogúsítását megcélzó projektekig – zajló versenyre.
A World Summit Ifjúsági Díj díjkiosztójára az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célokat felülvizsgáló, 2010. szeptember 18-22. között zajló közgyűlése alkalmával került sor New York-ban.

A nyertes magyar tartalmak:


Az artur.org.hu  - a Kortárs Építészeti Központ építészeti túraoldala - a Create your Culture! kategória három győztesének egyike.
Kortárs Építészeti Központ - KÉK 2009 tavaszán döntött egy olyan hiánypótló internetes adatbázis létrehozása mellett, amely virtuális és valósan is végigjárható túrákba szervezni a kortárs magyar építészet legjobb alkotásait, Budapest mellett Pécsen kalauzolja az érdeklődőket.
A New York-i ünnepségen a KÉK képviselőjének Sally Wentworth, az Internet Society észak-amerikai regionális igazgatója adta át a díjat, Peter A. Bruck, a World Summit Awards igazgatója jelenlétében.
Ezzel szinte egy időben az artur.org.hu az EUROPRIX Multimedia Awards Quality Seal elismerését is elnyerte. További információk: http://hg.hu/blog/10575-nemzetkozi-dij-az-arturorghu-magyar-epiteszeti-turaoldalnak-

Az Effemine Blog - az Effemine - Egyesület a Fiatal Nőkért nevű diákszervezet blogja - a Power2Women kategóriában "runner-up" díjazott lett.
A 2010 nyarán elindított Effemine Blog oldalon az Effemine - Egyesület a Fiatal Nőkért nevű, Budapesti Corvinus Egyetemen működő diákszervezet írásra kedvet érző tagjai reflektálnak a világ nőket érintő híreire, elmélkednek a karrier rögös útjairól, vagy fejtik ki véleményüket, milyen is a XXI. századi Nő. A Blog (http://effemine.hu/blog) elismerten hozzájárul az ENSZ Milleniumi Fejlesztési Céljainak megvalósításához, jelen esetben, hogy „előmozdítsa a nemek közötti egyenlőséget és segítse a nők felemelkedését”.

A magyar szervezetek részvételét a World Summit Ifjúsági Díjon az eFestival, a „kiváló magyar tartalmak” verseny lebonyolítója a Magyar Tartalomipari Szövetség szervezi.

 

Korábbi kapcsolódó hírek:

Az idei World Summit Ifjúsági Díj versenyen két magyar pályázót is díjaztak

Pályázat a 2010 évi World Summit Ifjúsági Díjra

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA