Gyermekek számára ajánlott honlapok minősítése - Gyermekbarát Internet Charta

A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalom valamennyi szereplőjének közös felelőssége: a hangsúlyt az EU-konform mechanizmusok átvételére, a civil kezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni.

Ez a cél csak összefogással valósítható meg. A Gyermekbarát Internet Charta kezdeményezői várják minden magyar intézmény, szervezet és cég csatlakozását, akik készek és tudnak is tenni annak érdekében, hogy gyermekeink minél biztonságosabban használják az internetet.

A hasznos, a gyermekek fejlődését elősegítő, „barátságos” oldalakat a leginkább érintettek, a gyerekek bevonásával csokorba gyűjtő honlap-minősítési rendszer működtetése, a minőségi tartalmak körének folyamatos bővítése, valamint az internetezés előnyeit, illetve a kétségtelenül létező kockázatok csökkentésének lehetőségeit bemutató tájékoztató kampányok jelenthetik a legtöbb segítséget ahhoz, hogy az internet valóban barátságos hellyé változzon.

Gyermekbarát Internet Charta célja, hogy az Európai Unió Safer Internet programja szellemében Magyarországon is hatékony munka induljon el az oktatás és tartalomfejlesztés, a szabályozás és a jogalkalmazás, valamint az új technológiák szélesebb körű alkalmazása területén.

A minősítés célja:

A gyermekek, szülők, tanárok és felhasználók számára a minősített honlapon lévő tanúsítvány egyértelműen jelzi, hogy a honlapon lévő tartalmak és szolgáltatások használata nem káros a gyermekek számára.

A minősítés szempontjai:

  • gyermekek fejlődésére való hatás értékelése;
  • jogi megfeleltetés;
  • felhasználó-barát megfeleltetés;
  • biztonsági megfeleltetés;
  • tiltott és gyermekekre káros tartalmak elkerülésnek értékelése;
  • kortárs vélemények értékelése.

Gyermekbarát Internet Charta tagjai:

 

Gyermekbarát Internet Charta honlapja: www.biztosnet.hu

A Charta megalakulásáról: http://mte.blog.hu/2010/03/18/itt_a_gyermekbarat_internet_charta

Bővebb információ: http://egyszervolt.hu/gyermekvedelem/

Kapcsolódó versenyfelhívás: Európai Kiváló Gyermektartalom Díj

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA