Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/832defbeceb4b50b282e7d44bc6f0938 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: S3 szekció

S3 - Látványtárak - Múzeumok

"Minden, ami a szemnek és az észnek ingere"

14.00 - 15.30

Levezető elnök: Kasziba Levente, 2 KAL

 

14.00-14.25 

Az európai együttműködés a kulturális digitalizálás terén és a Dinamikus Cselekvési Terv  (DAP)
Rónai Iván, OKM (előadásanyag )
A MinervaEc projekt, amely a tagországok nemzeti képviselőinek fóruma a 2005-ben elfogadott (az európai kulturális digitalizálást összehangoló) Dinamikus Cselekvési Terv (DAP) végrehajtására. Az Európai Bizottság (EB) augusztusban kiadott "A kulturális anyagok digitalizálásáról és online hozzáférhetőségéről, valamint digitális megőrzéséről" szóló Bizottsági ajánlás.

 

14.25-14.50

A számítástechnika alkalmazása a Páva utcai Holokauszt múzeum állandó kiállításában
Toronyi Zsuzsa, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár
Az előadásban annak bemutatását tervezem, hogy mi a szerepe a multimédiának egy olyan kiállításban, amelynek elsődleges célja az oktatás. Hogyan segíthet a multimédia egy olyan kiállításban, amelyben nem nagyon tudunk tárgyakat bemutatni? Hogyan lehet a kevés megmaradt tárgy jelentésváltozásait érzékeltetni? Kaphat-e feladatot a múzeumhoz kapcsolódó emlékhelyen az új technika?

 

14.50-15.10

Archívum digitalizálás a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban
T. Bereczki Ibolya, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (előadásanyag )
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2003-ban valamennyi gyűjtemény-együttesére kiterjedő digitalizálási projektet indított a NKÖM és az IHM pályázati támogatásával. A program eredményeként  három gyűjtemény anyagát (műtárgyállomány 60.000 tárgy, fotónegatív-gyűjtemény 75.000 kép, épületdokumentációs gyűjtemény 17.000 lap) teljes egészében digitalizáltuk, több gyűjteményrészt pedig  jelentős részben feldolgoztunk. Elkészült a múzeum állandó kiállításait bemutató rövidfilmek sorozata, amelyet a digitalizált gyűjteményekkel együtt a múzeum honlapján - www.skanzen.hu - is hozzáférhetővé tettünk, Az előadás azt a folyamatot mutatja be, amely külső és belső anyagi források felhasználásával képes volt egy koncepció alapján összehangolni a digitalizálásban közreműködő szolgáltatók és a múzeumi gyűjteményekben dolgozó munkatársak tevékenységét. Rá kíván világítani, hogy a beszűkült anyagi lehetőségek ellenére milyen eszközökkel és módszerekkel folytatható hatékonyan a megkezdett projekt, és a digitalizálás milyen értéket teremtett a múzeumot megismerni szándékozók számára.

 

15.10-15.30

Az Informatika szerepe a 21. század Múzeumaiban
Samu Imre, Pella Informatika (előadásanyag )
A múzeumok informatikai támogatása és az új technológiák alkalmazási lehetősége a múzeumi gyüjtemények kezelői, a kutatók és a látogatók szemszögéből.

 

Vissza a programhoz

Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA