Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/db56721954cae38ce6b92fa078759da4 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Már 10 millió szabad kép érhető el a Wikimédián
média / infrastruktúra > film / videó / televízió
2011.04.20.

Már 10 millió szabad kép érhető el a Wikimédián

A Wikimédia Commons eredetileg arra jött létre, hogy háttértárként üzemeljen a Wikipédiához. Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb képarchívummá nőtte ki magát a szájt.

A siker oka elsősorban az, hogy a Wikimédia kizárólag olyan képeket, hanganyagokat és videókat tartalmaz, melyek szabadon (a szerző feltüntetésével) felhasználhatóak, így például a blogok számára kiváló archívumot jelent.

A Wikimédia legalább olyan meghökkentő sikertörténet, mint maga a Wikipédia: tíz évvel ezelőtt biztosan nem fogadott volna senki nagyobb pénzben arra, hogy néhány éven belül lesz egy hatalmas, hasznos, az internetezők által összedobott szöveg, kép és videóarchívum a weben, ami ráadásul szabadon hozzáférhető és használható.

Ha az emberiségre kollektíve jellemző, alapvetően pozitív dolgokat kellene sorolni, a Wikipedia mellett a Wikimedia is biztosan helyet kapna a listán.

A tízmilliomodik kép amúgy egy lengyelországi tónál található magaslest ábrázol.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA