jogi szabályozás
2011.05.31.

Internetszolgáltatót perelt be Finnországban a zeneipar

A zeneipar képviselői azt követelik, hogy egy finn internetszolgáltató blokkolja a The Pirate Bay rendszereihez való felhasználói hozzáféréseket. Az érdekvédők bírósághoz fordultak.

A Copyright Information and Anti-Piracy Centre (CIAPC) nevű szervezet és a Finn Zeneipari Szövetség beperelték az Elisa nevű helyi internetszolgáltatót, mert így akarják kikényszeríteni, hogy a cég tegye lehetetlenné az ügyfelei számára a TPB által kínált tartalmak elérését. A The Pirate Bay Finnországban rendkívül népszerű, ezért a szerzői jogvédők első számú célpontjának számít. Az Elisa az egyik legnagyobb finn internetszolgáltató.

A benyújtott kereset szerint egész egyszerűen nincs más út a TPB-hez való hozzáférések visszaszorítására és csak így lehet megakadályozni a jövőbeli szerzői jogsértéseket. "Vártunk és azt reméltük, hogy miután a svéd fellebbviteli bíróság elítélte őket, a The Pirate Bay üzemeltetői tavaly novemberig leállítják a szolgáltatást. Azonban ez nem történt meg, sőt, ellenkező folyamatok zajlanak, folyamatosan nőa The Pirate Bay finnországi felhasználóinak a száma" - jelentette ki Lauri Rechardt finn zenei producer. Szerinte egészen addig nem jöhet létre egy legális online zenei piac, amíg olyan szolgáltatások, mint a The Pirate Bay elérhetőek.

Rechardt álláspontját osztotta Ahtisaari Vänttinen, a Finn Zenei Szövetség elnöke is, aki úgy vélte: jelenleg egy dráma és egy komédia egyvelege zajlik, hiszen a portál azután is folytatja a tevékenységét hogy elítélték. Ezt a problémát Finnországban is meg kell oldani. "Vagy talán az internet egy jog nélküli terület?" - tette fel a kérdést Vänttinen.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen esélyei lehetnek egy perben a sokat támadott szolgáltatásnak és az is kérdéses, hogy vajon Finnországban sikerülne-e érvényt szerezni egy esetleges elmarasztaló ítéletnek. A The Pirate Bay az egyik leglátogatottabb honlap Finnországban és más államokban is, ugyanakkor folyamatos támadások alatt áll. A Torrentfreak rámutatott, hogy Írországban, Olaszországban, Törökországban és Dániában jelenleg gyakorlatilag elérhetetlen, az Egyesült Államokban elveszítette a doménnevét, míg Hollandiából kitiltották az oldalt. Egy holland bírósági döntés értelmében a The Pirate Bay üzemeltetőinek blokkolniuk kell a belföldi felhasználók hozzáférését az illegális letöltő oldalhoz. Amennyiben a határozatnak nem tesznek eleget, napi 50 ezer euró összegű bírságot kötelesek fizetni az ítélet teljesítéséig.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA