projektek > nemzetközi projekt
2011.04.20.

Iskolai zaklatás a virtuális térben

A gyerekek „fegyverként” használják a mobilokat: az iskolákban sokszor azért hoznak megalázó helyzetbe valakit, hogy felvehessék és feltehessék az internetre.

Cyberbullying – ezzel az új fogalommal egyre többen kénytelenek megismerkedni. A zaklatásnak ez a virtuális térben, főként az interneten vagy a mobiltelefonon zajló változata elképesztő méreteket öltött. A mai 14 évesek, a brit iskolások legalább felét érinti. Kis túlzással azt mondhatnánk: az iskolások egyik fele zaklat, a másik felét zaklatják. Elképesztő történeteket hallani nemcsak arról, hogy iskolások egy csoportja saját osztálytársaitól elveszi pénzét, mobiltelefonját, vagy hogy mondjuk társukat megverik, megalázzák, majd ezt mobiljukkal lefotózzák és a felvételt azonnal szétszórják a haveri körben. De klasszikus zaklatásról is, amikor a kiszemelt áldozatot verbálisan zaklatják, kitartóan, módszeresen üzeneteket küldenek a mobiljára, vagy a Facebook oldalára.

Ezt történt a 13 éves Amy Louise-szal is, aki egy hónapja még vidám, kedves, sokat nevetgélő kamaszlány volt. Aztán valamiért a barátai ellene fordultak. Régen jól kiveszekedték volna magukat, és ezzel a dolog rendeződött volna. Most ezek az úgynevezett barátok létrehoztak az egyik közösségi oldalon egy „Gyűlöljük Amy Louise-t” oldalt, „mindazoknak, akik azt remélték, hogy Amy hamarosan meghal” – áll az oldalon, ahol ismerősei számos rosszindulatú megjegyzést hagytak.

Amy a mai napig képtelen megérteni, hogy azok, akiket barátainak hitt, hogy tudtak így ellene fordulni. A kislány azóta idegroncs, ki sem mozdul otthonról, és csak szüleinek köszönhető, hogy nem lett öngyilkos. Megan Gillan nem volt ilyen szerencsés. Az ő szülei semmit sem vettek észre abból, hogy Megan iskolatársai egy éven át folyamatosan zaklatták őt és végül altatót vett be. A szülők már csak halála után látták, hogy mi folyt egyes ilyen internetes oldalakon. „Fogalmunk sem volt arról, micsoda gyűlölködő üzeneteket kapott a mobiljára” – mondta Megan édesapja, aki szerint az ő gyerekkorában az iskolai csetepaték után a gyerek otthon biztonságban lehetett, a mai gyerekeket viszont a technika korában 24 órán át lehet zaklatni.

A Magyar Tartalomipari Szövetség a virtuális térben történő zaklatások, a tiltott tartalmak bejelentése érdekében üzemelteti az www.internethotline.hu weboldalt. Amennyiben a zaklatást az adott szolgáltató bejelentési helyen nem tudja megszüntetni ezen az oldalon bejelentését megteheti.

Hallgassa meg!


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA