Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/34887923f20f05b731b74af5df33e026 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Római művészet
2009.05.12.

Római művészet

Szerző: Michael Siebler

Vince Kiadó/Taschen, 2009

Belenézve e kötetbe, elsőként az ötlött fel, milyen kár, hogy még nem lehetett velünk, amikor Rómában jártunk, mennyit segített volna a múzeumokban jobban látni, amiket néztünk, többet is megérteni abból, amit láttunk, és jobban megismerni ennek az antik civilizációnak a csodálatos világát. Az európai, aki nem érti az antik Róma civilizációját, a saját koráét sem értheti igazán, a római művészet pedig fontos kulcs ehhez a mai szemmel is bámulatosan fejlett civilizációhoz.

Roma Aeterna - az Örök Város, örök szerelme minden szépségre, nemes kultúrára, a civilizáció időtálló értékeire fogékony embernek, aki egyszer is találkozhatott vele. Még ha nem is kedveljük a mai arculatát sokban meghatározó nagyvárosi létének számos vonását, az európai szellemiségben nevelkedettnek - és a turisták látványából megítélhetően már egyre inkább a más földrészek lakóinak is - Róma valóban maga a testet öltött történelem, az antik és a keresztény kultúra különösen gazdag, csodálatos élő múzeuma. Sokan oszthatják a véleményt, hogy a mai Rómát antik elődjének öröksége teszi igazán Örök Várossá. Természetesen a későbbi nagy korszakainak kincsestára is kivételesen lenyűgöző erejű, kimagasló kultúrtörténeti érték, ám az antik Róma építészete és művészete olyan élményt nyújt, a velünk élő örökkévalóság olyan levegőjét árasztja, amelyhez hasonlóval nagyon kevés helyen találkozhatunk. Művészetének gazdagsága és sokszínűsége pedig még így, a fennmaradt töredékeiben is messze felülmúlja az utóbbiakat - tanulság erre ez a kötet is, a maga nem túl gazdag, viszont e művészetet így is kitűnően reprezentáló válogatásával és az azokhoz fűzött ismertetésekkel.

Így hát, ha az ember eljut Rómába, és van érzéke a kultúra hagyományos értékei iránt, igen hamar múzeumban köt ki. Természetesen előtte elzarándokol a Szent Péter-bazilikába, végigmegy a Forum Romanumon, megnézi a Colosseumot, valamelyik dombról a város látképét, este bejárja a Campo dei Fiorit, a Piazza Navonát, és azok környékét, de hamarosan óhatatlanul elkezdi járni a múzeumokat. Azoktól pedig nehéz elszakadni - úgy belefeledkezik a látványokba, a művészeti remekekbe és a kulturális érdekességekbe, hogy gyakran csak a fényképezőgép kimerült akkumulátora vagy betelt memóriakártyája figyelmezteti az idő múlására. Hatalmas, egész életre szóló élmény - ám valljuk be: aki nem igazán járatos a művészettörténetben, annak gyakorta jól jön a magyarázat arról, hogy mit is lát, s főként mi annak a (művészet)történeti jelentősége és háttere. Ott van ugyan erre a Vince Kiadó kiemelkedően jó Művészeti Kalauz sorozatának Rómáról és a Vatikánról szóló darabja is, de Sieblernek ez a kötete egészen más. Tételesen csupán egy kisebb válogatást mutat be a római művészet (ami az antik Rómát jelenti) legjobb alkotásaiból, azokat viszont alaposan, már amennyire ezt az összesen 96 oldalas terjedelme engedi. Igen jó, önmagában is 29 műalkotás képével illusztrált esszével indul, amely Róma alapításától a nyugatrómai birodalom összeomlásáig vázolja fel - szükségképpen csak főbb mozzanataiban - a Város kultúrtörténetét. Ezt követi 35 további remekmű egyenkénti bemutatása, ahol mindegyikről egy-egy oldalnyi szöveg szól, elmagyarázva mindazt, ami kell ahhoz, hogy igazán élménnyé váljék velük a találkozás, s hogy annak ablakán át belelássunk a hajdani Város és a Római Birodalom életébe. Ezekben az oldalakban egy további mű apró képe is megjelenik, amelyről a szöveg szintén elmond valamennyit.

Így még inkább a rivederci Roma!


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA