Warning: touch() [function.touch]: Unable to create file /var/www/matisz.hu/web/typo3temp/locks/a4e728310bef8b0db4c80788862e0a06 because Permission denied in /var/www/clients/client7/web16/web/t3lib/class.t3lib_lock.php on line 170
Magyar Tartalomipari Szövetség: Serendipity Véletlen felfedezések a tudományban
2009.04.10.

Serendipity Véletlen felfedezések a tudományban

Szerző: Royston M. Roberts

Akadémiai Kiadó, 2005


A kötet az Akadémiai Kiadó igen érdekesnek ígérkező "A tudomány körül" c. új sorozatában jelent meg. Címe egy fogalom, amelyre nincs szavunk, és amely egy különösen fontos és izgalmas tehetségre utal. Ezt az Akadémiai Kiadó Angol-magyar Nagyszótára így írja körül: "képesség értékes dolgok találására ott, ahol kevéssé valószínű". Szerzője, aki maga is egyetemi kutató, benne a kutatás-fejlesztés egyik legizgalmasabb és sokak számára legtitokzatosabb kérdését vizsgálja időben és tudományterületekben egyaránt rendkívül széles áttekintéssel: hogyan világítja meg "az isteni szikra" a kutató, a feltaláló elméjét, hogyan születnek a "véletlenszerű" nagy felfedezések. Tudjuk, de innen is megérthetjük, és kiemelkedően fontos tanulság: a kutatásban és a fejlesztésben a véletlen kizárólag csak a jól felkészült szakembert segíti, kellő tudás nélkül viszont elmegyünk mellette anélkül, hogy felismernénk a kínálkozó új lehetőséget. Ez nem is lehet másként, az isteni szikra is csak a jól felkészült kutatót, szakembert segíti, a nagy megvilágosodás nem is jöhet a semmiből. Csak akkor lesz belőle alkotás, sőt még annak kiinduló pontjává is csak akkor válhat, ha csatlakozik hozzá a felismerés, hol, mire, hogyan lehet azt felhasználni, hasznosítani - azonban csak az képes felismerni egy jelenségben, egy új összefüggésben az alkalmazás, az innováció lehetőségét, aki ehhez elegendő ismerettel rendelkezik a területre vonatkozóan, ahol az végbemehet. Roberts professzor is ezt támasztja alá kiemelkedő tudósok gondolataival. Louis Pasteur: "A megfigyelés során a szerencse csak a felkészült, éles elmét támogatja". Szent-Györgyi Albert: "A felfedezés abból áll, hogy az ember meglátja azt, amit mindenki más is lát, de olyat gondol el, amit senki más nem gondolt". Ehhez kapcsolódik a Nobel-díjas kémikus Paul Flory szava: "A mélyreható tudás és a széles körű látásmód elengedhetetlen alapkövetelménye minden tudós tevékenységének. Ha a tudat nincs kellőképpen 'feltöltve', akkor hiába is villan meg a zsenialitás szikrája, nem lesz mit lángra lobbantania."

A bemutatott példák sora természetesen Arkhimédésszel kezdődik, a legendás "minden vízbe mártott test..." tétel felfedezésével, amiből a heurisztika fogalmát is származtatjuk. A további esetek - felfedezések, találmányok - tudományos tartalma meglehetősen széles skálát mutat. Jellemző példa erre három, egymást követő fejezet (32.-34.). Az első a polikarbonátok felfedezéséről szól, amelyekből egyebek közt a szuperkemény, átlátszó, golyóálló burkolatok és ablakok készülnek. A következő mindössze négy oldalon öt felfedezést mutat be: tépőzár, a lebegő szappan, kukorica- és búzapehely, post-it (a tapadó szélű cédula, amely kereskedelmi szempontból valószínűleg nagy siker), scotchgard (folttisztító, mindössze hat sort kapott). Utánuk viszont jön a DNS, "az élet spirálja" felfedezése, a 20. sz. egyik kiemelkedő tudományos eredménye. Olvashatunk továbbá egyebek közt "véletlen" csillagászati felfedezésekről, "véletlenül felfedezett gyógyszerekről", "véletlenül sikeres" régészekről, "véletlenül" kifejlesztett mesterséges festékekről és műanyagokról, továbbá gyógyszerekről, amelyek váratlanul másra bizonyultak hasznosnak, mint amire létrehozták őket.

Az egyes ismertetések tartalma terjedelemben is, minőségben is változó. Hosszuk néhány sortól néhány oldalig terjed. A minőség, e korlátok között, az igényesebb színes folyóirati cikk - sajátos módon ilyen a Newtonról szóló írás - és a valódi, jó, szakmai részleteket is közlő tudományos ismeretterjesztés között mozog. Az írások túlnyomó része az utóbbi, vagy ahhoz közeli. Az egész mű tudománytörténetként is kitűnő olvasmány.


Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) © 2011, MINDEN JOG FENNTARTVA